bemutatkozás házak/tervek pályázatok tevékenységek díjak,elismerések publikációk_megjelenések újrahasznosítás elérhetõségek


Helfrich Szabolcs DLA
okleveles építészmérnök
06 30 855 2953
info@rearch.hu

Tanulmányok:
2014
DLA egyetemi doktori fokozat védése
2007
Ingatlanközvetítő és értékbecslő képzés
2002-2005
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Szervezett doktori és mesterképzés, DLA-hallgató
1997-2002
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, okleveles építészmérnök

Szakmai jogosultság:
2004-
Magyar Építész Kamara tagja
Teljes körű építész tervezői jogosultság (beleértve a műemléki környezetet is)
2015-
Igazságügyi szakértő
ingatlan-értékbecslés, építészet, építésberuházás

Munkakapcsolatok, munkahelyek, beosztások:
2003-
BME Építészmérnöki Kar, Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszék, egyetemi adjunktus
2002-2015
A.S.C. Stúdió Épülettervező és Tanácsadó Kft., építész tervező
2002-
Sigma Tervező és Szervező Kft., építész tervező


Fenntarthatóság, környezettudatosság, energiatudatosság, újrahasznosítás, revitalizáció: mind-mind manapság sokat hallott hívószavak, melyeknek megfelelni elvárás és felelősség. Az energiaárak emelkedésével egyre jobban előtérbe kerülnek az épületek építési költségei mellett a fenntartási költségek, melyek az épület élettartama alatt az előzőnek többszörösét tehetik ki. Új építés esetén átláthatóbb, követhetőbb, hogy a terv, majd az épület a környezet-tudatosság és a fenntartható jövő szempontjainak mennyire felel meg; újrahasznosítás, felújítás, bővítés esetén azonban a probléma összetettebb. Hogyan illeszkedik az épület-újrahasznosítás, felújítás a fenntartható építés, fenntartható jövő gondolatkörébe? Hol van a határ? Hol van az az egyensúlyhelyzet, ahol az elgondolás valóban célt ér, ahol a megvalósult újrahasznosítás, felújítás valóban hasznos és tudatos? Munkáink során ezekre a kérdésekre is keressük a választ, amikor meglévő épületek felújításával, átalakításával foglalkozunk. Nagy gondot fordítunk a meglévő tartószerkezetek, épületszerkezetek, meglévő téri szituációk vizsgálatára. Az épületekben az értéket keressük, legyen az akár kézzelfogható és pénzben kifejezhető, vagy akár csak érzelmi alapú. A rearch.hu eredetileg tematikus oldalnak indult, ahol kizárólag meglévő épületek átalakítási, felújítási, helyreállítási munkáit mutattuk volna be, időközben azonban kibővítettük az anyagot számunkra fontos, új építésű házaink terveivel, fotóival. Új épületek esetén a lehetőségekhez mérten, az adott szituációban keressük az egyensúlyt a valóság és korunk elvárásai között.

A menüpontok alatt az elmúlt 10 évben megvalósult épületeink, terveink, elképzeléseink válogatott anyagát mutatjuk be, lakóházak, középületek, ipari épületek példáin keresztül.